Ongeveer elke twee jaar vindt een nieuwe bevragingsronde plaats.
De eerste vijf bevragingsronden (2004 - 2013)
De interviews voor de eerste ronde werden afgenomen in 2004. Het onderzoek vond de eerste vijf ronden bij de mensen thuis plaats. Het onderzoeksbureau TNS NIPO nam dit persoonlijke interview af met behulp van laptops. De antwoorden werden op de laptop opgeslagen om later verwerkt te worden. Onderdeel van het interview was een viertal lichamelijke metingen (handgreepkracht, loopsnelheid, zitten en opstaan, longcapaciteit). De tweede interviewronde vond plaats in 2006-2007, de derde in 2008-2009, de vierde in 2010, en de vijfde ronde in 2013.
De zesde (oktober - december 2015) en zevende ronde (september-december 2017)
In Nederland werd de zesde ronde afgenomen via een online vragenlijst die mensen zelf thuis op hun eigen computer of tablet konden invullen. Mensen die geen toegang hadden tot internet werden in het voorjaar van 2016 telefonisch geïnterviewd. Ook de zevende golf werd online afgenomen, maar dan zonder de mogelijkheid voor telefonische interviews.
De achtste bevragingsronde (2019 - 2020)
Bevragingsronde acht werd in Nederland weer als persoonlijke interviews bij mensen thuis afgenomen. Het onderzoeksbureau I&O Research voer deze interviews uit. De opzet was grotendeels gelijk aan die van de eerste vijf bevragingsronden. Van de eerdere lichamelijke metingen werd de handgreepkrachtmeting uitgevoerd. De lichamelijke test wordt uiteraard alleen uitgevoerd als blijkt dat dit op een veilige manier kan.
Wegens de corona-uitbraak moesten de persoonlijke interviews worden stopgezet in het voorjaar van 2020. Vanaf juni 2020 werd onder een deel van de respondenten een telefonisch interview gehouden over de impact van de coronacrisis op hun leven.
De negende bevragingsronde (2021 - 2022)
Vanaf het najaar 2021 nemen interviewers van het onderzoeksbureau I&O Research weer persoonlijke interviews bij mensen thuis af. De opzet van het interview is grotendeels gelijk aan die van de achtste ronde.
De negende bevragingsronde begon al in de zomer van 2021 met een telefonisch interview over de gevolgen van de coronacrisis op de lange termijn. Dit interview werd voorgelegd aan dezelfde groep respondenten als een jaar eerder, tijdens de eerste meting over de pandemie.
Organisatie
De Nederlandse uitvoering van het onderzoek valt onder de leiding van Utrecht Universiteit. Getrainde interviewers van het onderzoeksbureau I&O Research voeren de interviews uit. De algemene coördinatie van het hele Europese onderzoek is in handen van het Munich Center for the Economics of Ageing (MEA), onderdeel van het Max Planck Institute for Social Law and Social Policy in München, Duitsland.