Het onderzoek wil een goed beeld geven van de Europese bevolking. Hieronder vallen ook mensen met een minder goede gezondheid. Als we alleen mensen die helemaal gezond zijn zouden bevragen, dan geeft dat een vertekend beeld van de Europese bevolking. Als u wel mee wilt doen maar het lichamelijk en/of geestelijk niet aankunt, dan is het mogelijk om het interview samen met iemand anders in te vullen. Deze persoon is bij voorkeur iemand die u goed kent, bijvoorbeeld een partner, of een volwassen zoon of dochter. Het is ook mogelijk om deze persoon namens u de vragenlijst te laten invullen. Hiervoor dient u wel eerst toestemming te geven.
Voor dit onderzoek is een representatieve steekproef van Nederlanders getrokken die 50 jaar of ouder zijn, en hun partners. Hierbij bent u destijds willekeurig geselecteerd. Dit had net zo goed iemand anders kunnen zijn die qua kenmerken op u lijkt. U antwoordt dus eigenlijk ook namens andere mensen zoals u.
In bevragingsronde 9 benaderen we huishoudens die al eerder hebben meegedaan. Dit betekent dat uzelf of uw partner eerder heeft meegedaan aan het onderzoek.
We stellen elke keer (deels) opnieuw dezelfde vragen om veranderingen te meten. Wanneer we dezelfde mensen gedurende meerdere jaren volgen, kunnen we het effect van beleidsveranderingen op het dagelijks leven van mensen meten. We kunnen bijvoorbeeld alleen het effect van een pensioenhervorming ontdekken als we om huishoudinkomen vragen vóór én na de hervorming.
Als u samenleeft met een partner, willen wij ook graag aan uw partner een vragenlijst voorleggen (op vrijwillige basis). Dit geldt ook voor partners die jonger zijn dan 50 jaar.
De antwoorden worden, zonder uw naam of adres, doorgestuurd naar en opgeslagen door het Max Planck Instituut in München (Duitsland). De gegevens worden vervolgens geschikt gemaakt voor onderzoek. De gegevens van alle deelnemende landen kunnen dan, na het invullen van een verklaring, door onderzoekers worden gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Omdat de vragen in alle landen hetzelfde zijn, kunnen onderzoekers ook verschillen tussen landen onderzoeken.
Ja, uw gegevens worden anoniem verwerkt. De onderzoekers die met de gegevens werken krijgen géén persoonlijke informatie (zoals naam en adres) te zien. De antwoorden zijn dus niet naar u te herleiden.
Nee, u bent niet verplicht mee te doen aan het onderzoek. Het onderzoek is op vrijwillige basis. Als u besluit mee te doen, houdt dit in dat uw gegevens (anoniem) beschikbaar worden gesteld voor wetenschappelijk onderzoek.
In Nederland voert I&O Research (onderzoeksbureau in de publieke sector) het onderzoek uit.
U kunt ons (I&O Research) op verschillende manieren bereiken:
- een e-mail sturen aan share@ioresearch.nl
- bellen (0800-0191) gratis, ma-vr 9.00-17.00 uur